DUURZAAM KOELCELLENCOMPLEX VOOR PLANTENKWEKERIJ P. VAN GEEST

Wehako heeft onlangs een meervoudig kweekruimtecomplex voor de koeling van hortensia’s opgeleverd bij plantenkwekerij P. van Geest uit Naaldwijk. Het complex bestaat uit 8 kweekruimtes met ruimte voor maar liefst een miljoen hortensia’s. Een flink project waarvoor een strakke planning was vereist.

De factor tijd als uitdaging

“De allergrootste uitdaging was de factor tijd” vertelt Thijs Hermans, algemeen directeur van plantenkwekerij P. van Geest. “Tussen de vergunning en de realisatie van het project hadden we slechts 10 maanden de tijd”, licht Thijs Hermans verder toe, “Wehako wist weken terug te winnen op de toch al strakke planning en zo hebben zij ervoor gezorgd dat de deadline van 1 november is gehaald en konden onze hortensia’s op tijd het nieuwe koelcomplex in”.

Duurzaam en kostenbesparend

De uitdrukkelijke wens van de plantenkwekerij was een koelsysteem dat duurzaam en milieuvriendelijk is. Om hieraan tegemoet te komen heeft Wehako een centrale koelmachine aangeboden die werkt op het koudemiddel propaan (R290). “Dit is een natuurlijk koudemiddel en daarmee minder belastend voor het milieu” legt Jeffrey Heppe van Wehako uit, “hierdoor kwam plantenkwekerij P. van Geest in aanmerking voor een EIA, een energie-investeringsaftrek waardoor een deel van de investering kon worden teruggevraagd. Dat is natuurlijk mooi meegenomen.” Bovendien wordt de warmte die vrijkomt uit de koelinstallatie en de kweekruimtes gebruikt om de kweekruimtes te ontvochtigen en om de helling van het laadperron ijsvrij te houden.

“Het project is naar volle tevredenheid afgerond”, bevestigt Thijs Hermans, “Wat wij vooraf met elkaar bedacht hebben is tot nu toe allemaal gerealiseerd. Ook de keuze voor een koelsysteem op basis van het koudemiddel propaan zorgt ervoor dat we serieus energiekosten besparen.”

Waarom wij weer voor Wehako zouden kiezen

Wij hebben voor Wehako gekozen omdat zij al in de beginfase veel aandacht besteedden aan hun offerte en ons goed de verschillende mogelijkheden van de verschillende koelsystemen duidelijk maakten. Bovendien kwamen zij, ook niet onbelangrijk, met een goede prijs op tafel. Dus aan de ene kant gaven ze ons het juiste gevoel, door met ons mee te denken daar waar wij bepaalde kennis misten en aan de andere kant kwamen zij ook met de juiste prijs, waardoor wij zeer overtuigd waren van de keuze voor Wehako!

Wilt u weten wat wij kunnen betekenen voor uw koeltechnische vraagstukken? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend gesprek