Plantenkwekerij P. van Geest
Naaldwijk

MEERVOUDIG KWEEKRUIMTECOMPLEX

Wehako heeft bij plantenkwekerij P. van Geest te Naaldwijk een meervoudige kweekruimtecomplex geleverd ten behoeve van het koelen van hortensia’s. Het complex bestaande uit 8 stuks kweekruimtes met een corridor inclusief staalconstructie en dakbedekking. Het complex is voorzien van een milieuvriendelijk centraal koud- en warmwatersysteem. In de kweekruimtes is plaats voor meer dan 1 miljoen hortensia’s.

Koud- en warmwatersysteem

De kweekruimte worden indirect gekoeld door middel van een centrale chiller welke werkt op het milieuvriendelijke koudemiddel R290, propaan. Deze chiller koelt een water/glycol mengsel dat door middel van een pompsysteem rondgepompt door een voor geïsoleerd leiding tracé naar de aangesloten luchtkoelers.

De warmte die onttrokken wordt uit de kweekruimtes en de warmte die de propaanchiller produceert worden beide gebruikt om een water/glycol mengsel op te warmen. Deze wordt gebruikt om de kweekruimtes te ontvochtigen daar waar nodig. Tevens wordt deze gebruikt om de helling van het laadperron ijsvrij te houden in wintertijd.

Duurzaam en milieuvriendelijk koelsysteem

Waar voor de plantenkwekerij de wens was een duurzaam en milieuvriendelijk koelsysteem aan te schaffen heeft Wehako een centrale koelmachine aangeboden welke werkt op R290. Een voordeel van een installatie met het koudemiddel R290, propaan, is dat dit een natuurlijk koudemiddel is. Natuurlijke koudemiddelen vallen niet onder de F-gassen uitfasering, gezien de lagere belasting voor het milieu. Tevens kon men hierdoor een EIA (Energie-investeringsafterek) aanvragen om zo een deel van de investering terug te krijgen.

Afgesloten machineruimte

De koelmachine is inpandig geplaatst in een ATEX ruimte, een gasdichte machineruimte voorzien van de nodige detectie en alarmering systemen, om een eventuele lekkage direct te detecteren.

Op afstand te regelen

De kweekruimtes en installatie is voorzien van een van een inregelsysteem bestaande uit regelpanelen en een monitoringssysteem welke via een LAN-verbinding van afstand uit te lezen en in te regelen is. Het systeem meld eventuele alarmen via e-mail.

Adresgegevens

Plantenkwekerij P. van Geest
Monstersepad
2671 LG NAALDWIJK
www.pvangeest.nl 

Video:

In onderstaande video vind u het interview met de opdrachtgever, Thijs Hermans, Algemeen Directeur bij Plantenkwekerij P. van Geest. Ook ziet u beelden van het verloop van het project en het kweekruimtecomplex wat wij hebben opgeleverd.

 

KANTOOR TELEFOON

0174 510 045

24/7 SERVICE

WIJ ZIJN ALTIJD PARAAT

STORING MELDEN

0174 510 045

KANTOOR TELEFOON

0174 510 045

24/7 SERVICE

Wij zijn altijd paraat.

STORING MELDEN

0174 510 045